top of page

Farklı Kamera Türleri ve Kullanım Amaçlarımız

6 Ocak 2021

Farklı Kamera Türleri ve Kullanım Amaçlarımız

Kayıt teknolojilerinin ivmelenerek geliştiği bir çağda, kullanılan kameralar ve amaçları da giderek çeşitleniyor.

“Daha büyük kamera, daha pahalı ve iyi kameradır” düşüncesi, bazıları için hala geçerliliğini koruyan bir yanılgı olsa da artık birçok çekime, farklı amaçlar için çantaya konulmuş 5-6 farklı tip kamerayla gidiyoruz. Ve bazen o günün en etkili görüntüsü de küçücük GoPro’nun minnacık Micro SD yuvasının içinden çıkabiliyor. Peki o halde, hangi kamera tipini neden kullanıyoruz?


DSLR / Aynasız Kameralar


Giderek küçülüyorlar ve giderek güçleniyorlar. Uzun yıllar, “O kadar para verdik, küçücük kamera mı getirdiniz” gibi sorularla itilip kakıldılar ama ortaya koyduklarıyla kendilerini ispat etmeyi başardılar. Özellikle son bir yıl içinde çıkan ve 8K kayıt seçeneğini ulaşılabilir kılan modeller, oyunu kaçıncı kez değiştirdi artık biz takip edemiyoruz.


Form ve kullanım benzerliği sebebiyle birlikte grupladığımız ikiliden DSLR, yavaş yavaş sahneden çekiliyor gibi görünse de aynasız (mirrorless) kameraların nispeten yeni başlayan macerasında bizi hala heyecan verici gelişmeler bekliyor.


Eğer amacınız bütçe rasyonelleri doğrultusunda kompakt bir ekip ile kaliteden ödün vermeden hafif bir prodüksiyon kurmak ve bir gün içinde maksimum sayıda plan çekmek ise “aynasızlar”ı çağırsanız iyi edersiniz.


Dijital Sinema Kameraları


Daha ileri teknik özellikler, tartışmasız daha iyi görüntü, çok daha geniş post prodüksiyon imkanları… Dijital sinema kameralarını çok seviyor ve aslında her işimizi onlarla çekmek istiyoruz. Ancak tüm bu avantajlar kulağa harika gelse de 600 gram ağırlığında bir kameradan aksesuarlarıyla birlikte 4 kilogramı aşan bir kamera sistemine geçtiğinizde her şeyi daha farklı yapmanız gerekiyor.


Tüm üstün özelliklerinin yanında getirdikleri komplikasyonlar ve düşük mobilite, öncelikle bir günde çok daha az sayıda planın çekilmesini göze almayı gerektiriyor. Bu da çoğu zaman artan çekim günü sayısı ve maliyetler anlamına geliyor.


Bu noktada kamera seçimini daha geniş bir bağlamda düşünmek gerekiyor. Kameranın hakkını verecek bir prodüksiyon kurulduysa, örneğin sensörün sunabileceklerini ortaya çıkarabilecek bir ışık seti kullanılacaksa, böylece daha da ağırlaşan ve büyüyen prodüksiyonun ihtiyaç duyduğu ekip ve ekipman finanse edilebiliyorsa tabii ki aynasız kameraları o gün depoda bırakmak veya en iyi ihtimalle B kamera olarak kullanmak gerekir. Bir analoji yapmak gerekirse; köfte kızarttığınız tavada elbette kasabın öve öve bitiremediği bonfileyi de pişirirsiniz ama temizleme derdine katlanıp döküm tava kullanırsanız etin hakkını verirsiniz. Yiyenlerin bunu neyle pişirdin diye sormasını ise ancak sunumunuz da iyiyse sağlayabilirsiniz.


Broadcast Kameralar


Çok kameralı etkinlik çekimleri ve canlı yayınlar sırasında ihtiyaç duyulan birçok teknik özellikle donatılmış kameralardır. Sorunsuz ve kesintisiz bir şekilde uzun süreler kayıtta kalabilme, netliği koruyarak zoom yapabilme ve geniş aktarım seçenekleri gibi özellikler broadcast kameraları, kullanım alanları için vazgeçilmez kılar.


Bunun dışındaki alanlarda kullanılmaları ise günümüzde artık biraz absürt kaçmaktadır. Yine de boyutları daha büyük olduğu için sanki daha pahalı bir kamera ile çekim yapılıyormuş imajı yaratmak için hala tanıtım filmi çekimlerinde bile kullanıldıkları görülmektedir.


Diğer Kamera Çeşitleri


Bunların yanında, genellikle ikincil kayıt kaynağı olarak kullanılan farklı kamera tipleri de mevcut tabii ki. Aksiyon kameraları, drone’lar ve son zamanlarda yaygınlaşan 360 kameralar da spesifik planların çekimi için hemen hemen her prodüksiyonda kendilerine yer bulmaktalar. İsimleriyle müsemma bu kamera tipleri, genellikle uygun fiyatlı olmaları ve kolay öğrenilmeleri sebebiyle hobi amaçlı olarak da yaygın şekilde tercih ediliyorlar. Kullanım amaçlarını anlatmak ise malumun ilanı olacağı için bu yazıda tek tek değinmeye gerek görmüyoruz.

3D Generalist Arıyoruz

Indigo, 27-28 Kasım'da Ziyaretçilerini Bekliyor

Video Editor Arıyoruz

Yazan / Kemal Mardin

bottom of page